miercuri, 25 mai 2011

ŞTIINŢELE OCULTE

Diversitatea stiintelor oculte face imposibila tratarea lor într-un singur capitol, de aceea ne vom rezuma la a sublinia doar caracteristicile esentiale ale acestora. Consideram ca cele mai cunoscute stiinte oculte sunt magia si alchimia.
Oprindu-ne mai întâi asupra magiei, trebuie sa facem distinctia dintre vrajitor, saman si mag. Magia se produce prin apelarea unor spirite simple ale Lumilor Spirituale, numite elementali, corespunzatoare elementelor foc, pamânt, aer si apa. Daca elementalii sunt dirijati spre actiuni negative, avem de-a face cu magia neagra, iar daca sunt implicati în actiuni pozitive, atunci este vorba de magie alba. Vrajitorul apeleaza elementalii în mod inconstient, prin diferite incantatii si miscari ale corpului, "vânzându-si" sufletul spiritelor inferioare pentru serviciile pe care i le fac elementalii. Samanul intra într-un fel de transa, în care poate comunica cu elementalii, pe care-i dirijeaza dupa bunul sau plac, fara a-si vinde sufletul. Magul controleaza elementalii în mod constient, aceasta capacitate fiind obtinuta în urma unor studii de specialitate si a calatoriilor astrale. Trebuie sa facem distinctia dintre mag (cel care stapâneste magia) si magician, care prin anumite trucuri, creeaza iluzii ce par a fi magie. Unul dintre magicienii care se apropie cel mai mult de magie si de paranormal este David Copperfield, ale carui performante sunt departe de fi simple trucuri.
Cele trei mari obiective ale alchimiei erau: 1) obtinerea Pietrei Filozofale, capabila sa produca transmutarea metalelor în aur (Marea Lucrare) sau în argint (Mica Lucrare); 2) Palingeneza, prin care alchimistii pretindeau ca pot reconstitui o fiinta vie din orice regn (vegetal, animal, uman): 3) Panaceul (remediul universal) care avea ca scop vindecarea prin actiune asupra planului astral (Lumile Superioare), adica asupra cauzei initiale a raului, acest panaceu fiind, de fapt, mult discutatul elixir al tineretii. în afara de legende în care anumite persoane transformau în aur tot ce atingeau (regele Midas), nu cunoastem alta finalizare a primului deziderat. Mistica orientala vorbeste despre maestri spirituali care pot materializa diverse obiecte, construindu-si, prin actiuni pur mentale, un adevarat oras (Shambala), accesibil numai initiatilor, situat undeva în zona Tibetului. Nu avem la cunostinta ca cineva a putut materializa fiinte vii (animale, oameni). Realizarea acestui obiectiv ne-ar transforma în niste mici Dumnezei. în ceea ce priveste elixirul tineretii, rezultatele cele mai promitatoare le-au obtinut tot orientalii, care, prin yoga (în special prin kundalini-yoga si tantra yoga), prin sublimarea energiei sexuale aplicând retentia seminala, prin exercitii de Qi-Gong care îmbunatatesc circulatia fluxului energetic în corp, prin presopunctura si acupunctura au reusit sa stapâneasca energiile umane si sa prelungeasca în mod substantial durata vietii (o persoana moarta la 120 de ani era considerata tânara, pentru ca multi barbati întretineau la aceasta vârsta relatii sexuale normale).
Kabala (kblh - traditie, în transcriptie ebraica) este o alta stiinta oculta despre care am auzit vorbindu-se, dar despre care nu cunoastem multe amanunte. Unii o considera ca fiind cheia tuturor sistemelor religioase. Desi exista o kabala iudaica, adevarata origine este necunoscuta, leaganul ei fiind considerat de diversi kabalisti în Egipt, India, Persia, China, etc. Poporul evreu a pastrat, se pare, amintirea cea mai precisa si, într-un fel, ideala. Se presupune ca Moise, temându-se ca învataturile exoterice expuse în Pentateuc vor fi interpretate gresit dupa mai multe secole, a transmis oral, unui cerc restrâns de initiati, o învatatura esoterica, aflata la originea kabalei, care a început sa circule în scris abia la începutul secolului al XII-lea. Kabala considera ca cele 10 numere si cele 22 de litere ale alfabetului ebraic rezuma în ele secretele întregului univers, numerele dezvaluind principalele structuri arhetipale (sefiroturile), iar literele reprezentând interconditionarile dintre sefiroturi (caile).
Vom trata în continuare acele stiinte oculte care se ocupa de divinatie (ghicit). Din cel 10 numere ale Kabalei a derivat numerologia. Numerologii pretind ca numele unei persoane ascunde în el destinul acesteia, justificându-si afirmatia prin vibratia sonora asociata numelui. Ei considera chiar ca pentru a schimba destinul unei persoane este suficient ca ea sa-si schimbe numele (bineînteles dupa ce a consultat un numerolog). Fiecarei litere a alfabetului i se asociaza o cifra. Aceste cifre sunt adunate succesiv modulo 10 pâna se obtine o cifra de la 0 la 9. Este luata în calcule si data nasterii (an, luna, ziua). Chiar daca uneori coincidentele sunt uimitoare, constatam ca acelasi nume se pronunta diferit în limbi diferite, iar sistemul nu poate fi aplicat în tarile care utilizeaza ideogramele.
Tot din kabala a derivat si Tarotul, set de 78 carti de joc alcatuit din 22 Arcane Majore si 56 Arcane Minore. Arcanele Majore reprezinta transpunerea în imagini cu o puternica încarcatura simbolistica a celor 22 de litere ebraice ale kabalei. De fapt Tarotul este anterior kabalei iudaice, Moise preluând cele 22 de hieroglife inscriptionate pe peretii interiori ai Marii Piramide si adaptându-le alfabetului ebraic (sa nu uitam ca iudeul a fost un mare initiat, principalul sau punct de initiere constituindu-l Egiptul). Preotii egipteni considerau Tarotul ca fiind sacru si-l utilizau pentru interogarea spiritelor superioare. Din Tarot, prin eliminarea Arcanelor Majore au derivat mai târziu cartile obisnuite de joc si ghicitul în carti (cartomantia).
Oracolul chinezesc prezentat în Cartea Schimbarilor (Yi-jing) de catre Confucius (numele latinizat al lui Kong-Fu-Zi) are la baza taoismul, care considera ca secretul universului consta în transformarea reciproca a contrariilor Yang (masculin, pozitiv, luminos, etc.) si Yin (feminin, negativ, întunecat, etc.). Yang este reprezentat printr-un segment mai mare, iar Yin prin doua segmente mai mici, din combinatiile lor luate câte trei rezultând 8 trigrame (23=8), care au primit diverse denumiri si care cuprind toate posibilitatile de transformare din Yang în Yin si invers. Prin combinarea a câte doua trigrame rezulta, în final, 64 de hexagrame, dispuse în cerc sau în patrat, care constituie oracolul. Interogarea acestuia este realizata prin aruncarea de sase ori a trei monede, carora li s-au atribuit valori de la unu la trei, numerele rezultate fiind transformate în segmente Yang si Yin si, în final, într-o hexagrama. Semnificatia hexagramei constituie raspunsul oracolului.
Originile chiromantiei (ghicitul în palma) dateaza din vremea egiptenilor, caldeenilor, sumerienilor sau babilonienilor. S-au descoperit amprente palmare chiar în picturile rupestre datând din Epoca Pietrei. Explicatia interesului pentru chiromantie rezida în faptul ca în palmele noastre exista mii de terminatii nervoase, care se gasesc în contact cu creierul. Medicina chinezeasca ne învata ca multe din meridianele energetice ale corpului, utilizate în presopunctura si acupunctura, se termina în vârfurile degetelor. Este foarte probabil ca liniile si semnele din palme sa reflecte starea energetica, fizica si emotionala a unei persoane. Chiromantia este o stiinta destul de complicata, ea constituind, în secolul al XVII-lea, obiect de studiu în universitatile din Leipzig. Adevaratii ghicitori în palma îsi formeaza mai întâi o privire de ansamblu, evitând sa faca afirmatii transante, asa cum fac tigancile, care cunosc doar semnificatia câtorva linii. Nu trebuie uitat ca destinul ilustrat de palma nu este imuabil, configuratia liniilor si a semnelor suferind schimbari importante pe parcursul vietii.
înca din antichitate chinezi analizau caligrafia si caracteristicile ei. Romanii si calugarii din Evul Mediu studiau caracterul dupa scris. Primul tratat de grafologie (interpretarea scrisului) dateaza din 1622. Psihologul Carl Jung a acordat o importanta deosebita scrisului în studiul caracterului si al personalitatii. Desi mâna este cea care efectueaza actiunea, creierul este cel care o dirijeaza si este raspunzator de formarea literelor. în lumea comerciala grafologia este utilizata în evaluarea celor care doresc sa fie angajati sau a angajatilor existenti. Atunci când primim o scrisoare de la o persoana cu care tocmai am initiat o relatie de durata, analizându-i scrisul ne putem face o idee despre caracterul acesteia. Marele dezavantaj al grafologiei consta în faptul ca reflecta o stare de moment, scrisul diferind în perioadele de stres fata de cel din perioadele de calm. în plus, dupa cum am observat cu totii, scrisul unei persoane mature difera în mod substantial de cel din copilarie.
Cea mai completa si mai profunda dintre stiintele oculte este astrologia. Ea studiaza efectele Soarelui, Lunii si ale celorlalte opt planete asupra unui individ nascut pe Pamânt, considerat, conform teoriei geocentrice, a fi centrul Universului. Fizica moderna a pus în evidenta câmpurile electromagnetice emise de fiecare din cele 10 corpuri ceresti (pe care le vom numi în continuare planete) si modul în care influenteaza comportamentul uman. Noi credem ca, dincolo de influentele pur fizice, pozitia planetelor la un moment dat reprezinta o codificare realizata de Spiritul Suprem, pe care, daca o putem descifra, putem actiona asupra destinului nostru, îmbunatatindu-ne karma.
Elementele cu care lucreaza astrologia sunt cele zece planete (Soare, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton), aspectele (unghiurile) formate între ele, cele 12 case astrologice, date de coordonatele geografice ale locului de nastere, cele 12 semne zodiacale, corespunzând celor 12 constelatii (configuratii de stele considerate fixe), anul, ziua, ora si minutul în care s-a nascut o anumita persoana. Prin calcule astrologice rezulta o diagrama circulara numita astrograma, care evidentiaza pozitiile în case si zodii ale celor 10 planete, precum si aspectele dintre ele.
La fel ca si amprentele digitale, astrograma este unica pentru fiecare individ. Doar fratii siamezi (surorile siameze) au aceeasi astrograma, deci acelasi destin. S-a constat ca doua persoane, nascute în acelasi loc si în acelasi timp, au avut destine apropiate, desi au facut parte din categorii sociale complet diferite. Gemenii au astrograme diferite, deoarece se nasc la anumite intervale de timp.
Suntem de principiul ca astrogramele reprezinta cea mai obiectiva descriere a personalitatii unui individ si a tendintelor lui de a actiona în viata. De aceea ele trebuie utilizate pentru a pune în evidenta potentialul acestuia, pentru a-l avertiza de posibile influente negative si mai putin pentru a-i ghici viitorul. Indivizii evoluati încearca sa schimbe ceva în viata lor, atunci când devin constienti de propria astrograma. Cei mai multi, însa, desi îsi recunosc defectele evidentiate, nu întreprind nimic pentru a le remedia. Astfel, s-a format falsa idee ca omul este supus destinului si ca destinul poate fi previzionat astrologic. Maestrii spirituali, prin liberul arbitru, îsi înteleg si îsi depasesc limitarile impuse de astrograme.
Am vazut câte elemente sunt luate în calculul astrologic, asa ca ar fi absurd sa admitem ca a douasprezecea parte a populatiei globului (de exemplu Berbecii) se vor comporta la fel într-o anumita zi (vezi horoscoapele zilnice din publicatii). Caracteristicile unei zodii nu reprezinta decât interpretarea pozitiei Soarelui în zodia respectiva, fara a considera aspectele sale pozitive sau negative, deci niste informatii esentiale, dar insuficiente. Asadar, nu înseamna ca daca va cunoasteti zodia stiti totul despre dumneavoastra. Modul în care ne comportam în relatiile cu ceilalti este relevat de ascendent (pozitia casei I), acesta evidentiind, de fapt, adevarata noastra personalitate. O aglomerare de planete într-o anumita zodie o poate transforma într-una mai puternica decât accea în care se afla Soarele. Iata de ce doi Berbeci nu pot semana între ei, decât daca s-au nascut în acelasi timp si în acelasi loc.
Prin studiul în paralel a doua astrograme putem sa tragem anumite concluzii asupra evolutiei ulterioare a unui cuplu de tineri casatoriti, putem afla care au fost cauzele unui divort sau putem evita un divort iminent. Astrologul trebuie sa prezinte situatia asa cum este, fara a da sfaturi, cei doi solicitanti hotarând singuri soarta viitoare a cuplului. Unele casatorii sunt de natura karmica si aceasta karma nu poate fi "arsa" decât dupa ce sotii au trecut prin toate experientele pe care le implica viata în doi.
Astrologia serioasa se fereste de previziuni. Se cunoaste faptul ca Nostradamus se ocupa si cu astrologia. Previziunile sale sunt ascunse în dosul cuvintelor mestesugite, tocmai pentru a lasa cât mai multe posibilitati de interpretare. Cei care fac previziuni de genul "la data X va cadea guvernul lui Y" risca enorm, putând sa-si piarda credibilitatea. Exista si cazuri în care previziunile se adeveresc, iar astrologii respectivi sunt ridicati în slavi.
Consideram ca astrologia trebuie utilizata mai mult în scop formativ si mai putin în scop previzional. Celui care solicita astrograma trebuie sa i se prezinte atât calitatile cat si defectele, asigurându-l ca viitorul sau depinde de propria vointa si nu de pozitia astrelor.
Ne simtim datori sa atragem atentia ca interpretarile astrogramelor obtinute prin intermediul Internet-ului sau prin utilizarea unor programe de astrologie sunt realizate la modul mecanic, prin tiparirea unor definitii corespunzatoare pozitiilor planetelor în case si zodii. Numai un astrolog calificat poate realiza o interpretare holistica (de ansamblu), singura în masura sa evidentieze adevarata personalitate a solicitantului.
în final, sa amintim ca mai exista si alte tehnici de divinatie, mai mult sau mai putin cunoscute: fizionomia (ghicitul dupa expresia faciala), metoscopia (ghicitul dupa liniile fruntii), frenologia (ghicitul dupa forma capului), oniromantia (interpretarea viselor), necromantia (spiritismul), piromantia (ghicitul în foc), geomantia (ghicitul în nisip), taseografia (ghicitul în cafea), tragerea la sorti, runele, zarurile, piesele de domino, etc.
"Ocultismul merita sa retina atentia (...) în masura în care el a facut evidenta existenta (...) unei subalimentatii spirituale, în sânul confortului intelectual si material al civilizatiei occidentale." (R. Alleau)
"Noi toti, câta vreme traim, pândim aceasta oglinda uzata, în care defileaza figurile unui mister obscur, încercând sa surprindem adevarul invizibil." (Carl Gustav Jung)
"Scopul initierilor este sa permita sufletului sa revina din nou spre acest final, acolo unde ele au facut prima lor coborâre sau început."(Olympiodor)
"De trei ori fericiti sunt acei muritori care, dupa ce au contemplat aceste mistere, vor pleca spre Hades; doar ei vor putea trai acolo; pentru ceilalti nu va fi decât suferinta." (Sofocle)
"Finalmente, problema din Yi-jing nu este alta decât cea a unei interdependente universale (...) Ideea unei structuri invariante subiacente la o superstructura mobila este clasica în filosofia chineza." (Charles Hirsch)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu