vineri, 4 mai 2012

MISTERIOASELE ZIGGURATE DIN UR




Zigguratul din Ur, reprezintă una dintre minunile lumii antice. Acest templu a fost edificat de sumerieni în timpul mileniului 3 înainte de Christos. Unghiile edificiului sunt perfect orientate către cele patru puncte cardinale!


Civilizaţia sumeriană îi intrigă enorm pe istorici, pentru că pare să fi apărut de nicăieri, la fel de straniu ca şi homo sapiens! Altă stranietate: sumerienii stăpâneau deja perfect toate marile forme ale arhitecturii, cum ar fi arcada, cupola, coloana, bolta etc. O ştiinţă pe care pretindeau a fi „un dar de la zei!” Civilizaţia sumeriană a inventat de asemenea scriitura şi arhitectura.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT 



Construit sub domnia lui Ur-Nammu (2113-2095 î.e.n.), apoi sub cea a fiului său Shulgi, zigguratul zeiţei Nanna, din Ur, a fost în întregime remodelat de Namonid, ultimul suveran babilonian (556-539 î.e.n.) înainte de cucerirea Mesopotamiei de către perşi.
Acesta era dedicat cultului zeiţei - Lună sumeriană Nanna şi echivalentei sale babiloniene Sin. Suveranii din a III-a dinastie din Ur au construit ziggurate, la Uruk sau Larsa de exemplu, şi aceste edificii au devenit un element constituitiv al oraşului mesopotamian, a cărui înălţime depăşea uneori 30 sau 40 de metri.

Dar din ce motive au construit mesopotamienii misterioasele ziggurate? Nimeni nu poate să răspundă cu certitudine la această întrebare. Nicio sursă mesopotamiană nu ne oferă funcţia zigguratului. În plus, niciun ziggurat nu a fost găsit întreg, căci îi lipseşte întotdeauna vârful. Contrar piramidelor din Egipt, zigguratele îşi păstrează secretul.

Cel mai celebru ziggurat este cel din Babilon. Graţie Bibliei: (Geneza 11), amintirea sa a traversat timpul. Mai este numit şi „Turnul Babel.” În Cartea sfântă ni se spune că în timpul în care oamenii vorbeau aceeaşi limbă, ei ziceau: „Haide-ţi! Să construim un oraş şi un turn al cărei vârf să atingă cerul.” În culmea zigguratelor se aflau temple? În general, în fiecare mare oraş al Mesopotamiei se construia câte un ziggurat, dedicat divinităţii protectoare a acelei localităţi. Era deci un edificiu religios. Dar numai atât? Numai că mesopotamienii nu au scris, nu au pictat sau desenat niciun ritual de-al lor. Intenţionat? Doreau să le păstreze secrete?

Istoria oraşului Ur
Cea mai veche urmă de locuire în Ur datează din epoca Obeid (mileniul V). Situl a fost ocupat până în perioada neo babiloniană (sec. VI î.e.n.).

În timpul dinastiei a III-a din Ur (2100-2000 î.e.n.), oraşul a cunoscut o epocă înfloritoare. Această dinastie numără cinci regi. Primul dintre ei, foarte cunoscut, este Ur - Nammu. El a construit zigguratul şi monumentele cele mai importante din oraş.

Ur-ul a fost indentificat în 1854 de J. E. Taylor, consul britanic la Basora (sudul Irakului) în contul British Museum.

Ziguratul a fost excavat în anii’ 20 și anii’ 30 de arheologul brtanic Leonard Woolley.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu