joi, 26 aprilie 2012

Biserica Misterioasă




Biserica din Densuș este situată la zece kilometri de localitatea Hațeg. Această biserică m-a impresionat prin forma sa, a icoanelor stranii, care îl înfăţişează pe pruncul Isus în costum popular românesc sau pe apostolul Toma în timpul schingiuirii sale, a picturilor bizantine vandalizate de către invadatorii vremii. Am ajuns aici într-o după-amiază de vară și pot spune că a fost o experiență foarte frumoasă.

Ce să mai citim? 

Virusul Misterios

Europa este o "cum ar fi pe care am moștenit-o"

Măsuri de maximă protecție

Sheme Electronice

Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase

SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003

Planet REBOOT

            Există mai multe păreri legate de istoria acestei biserici atât de diferită față de toate bisericile românești. În primul rând, materialele folosite sunt diverse: piatră de râu, marmură, travertin, blocuri de calcar și cărămizi cu inscripții romane. Se presupune că cele mai multe materiale de construcție au fost luate de la ruinele Sarmisegetusei Ulpia Traiana. Cei mai mulți specialiști sunt de părere că această biserică a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Există mai multe ipoteze legate de construcția inițială. Una dintre ele, specifică că aici a fost un templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii, altarul bisericii fiind mai aproape de directia sud decât de cea de est. Îngusta turlă este susținută de patru stâlpi, dintre care unul e o stela romană cu numele generalului roman Longinus Maximus, ucis de către daci. Acest lucru duce la a altă ipoteză potrivit căreia, inițial, aici a fost mausoleul acestui general. Cert este faptul că prima atestare documentară a bisericii a fost la 2 iunie 1360, cu ocazia unui „scaun de judecată“ al românilor din Ţara Haţegului.

          Acoperișul, privit din lateral, are forma unui porumbel și este construit din plăci de piatră suprapuse. Multe dintre picturile, ce au fost scoase la lumină de sub stratul gros de var, poartă semnătura zugravului Ștefan și seamănă foarte mult cu cele din biserica Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș. Iconostasul a fost pictat de către Simion de la Pitești, în secolul al XVIII-lea. În prezent, biserica din Densuș poartă două hramuri, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Proroc Ieremia” și se află pe lista monumentelor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Aceasta este considerată cel mai vechi lăcaș de cult în care serviciul religios a fost oficiat, neîntrerupt, de sute de ani.

           Deși această construcție ridică încă multe semne de întrebare, un lucru este sigur: Nu trebuie să ratați vizitarea acestei biserici impresionante!

Notă:

  1. Fotografiatul este interzis în interiorul bisericii. 
  2. Program de vizitare: duminica la orele 9, 10 și 17 se țin slujbe. Dacă o găsiți închisă, preotul locuiește în apropiere și localnicii vă vor îndruma către casa domniei sale.

  3. Dacă doriți ghidaj, preotul Alexandru vă va oferi foarte multe informații.
  4. Coordonate GPS: 45°34′49″N  22°47′26″E

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu