Mituri aztece sapate in piatra
Recent, la Marele Templu Tenochtitlan, o echipa de arheologi de la Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic a facut o descoperire uluitoare: dovezi despre miturile aztece ale vechii civilizatii din epoca pre-hispanica, sapate in piatra. Este vorba despre 23 de placi de piatra din perioada pre-hispanica, datand de aproximativ 550 de ani, descoperite de arheologi. Valoarea lor este cu atat mai mare pentru lumea arheologica cu cat acestea sunt singurele sculpturi descoperite pana acum in zona sacra Tenochtitlan. Placile contin sculpturi in roca vulcanica care ar ilustra mituri aztece precum nasterea zeului razboiului Huitzilopochtli, in vreme ce alte basoreliefuri contin reprezentari ale unor serpi, razboinici, prizonieri sau diverse elemente ornamentale.
Europa este o "comoară pe care am moştenit-o"
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
Valoarea arheologica mare este data si de faptul ca pot fi citite, dupa cum spunea Raul Barrera, unul dintre arheologi, "ca un document iconografic nepretuit, care povesteste anumite aspecte ale vechii civilizatii aztece". Marele Templu Tenochtitlan a fost cel mai important centru al vietii religioase mexicane, construit pe locul a ceea ce astazi este Zocalo, cea mai mare piata din capitala mexicana. Sculpturile in piatra sunt plasate cu fata catre zona centrala a divinizarii lui Huitzilopochtli, ceea ce inseamna ca, la fel ca si placile de andezit roz si placile de bazalt, ele dateaza de pe vremea celei de-a patra etape a constructiei Marelui Templu, adica anii 1440-1469, spune Barrera.
Basoreliefurile sapate in roca vulcanica transmit vechi mituri, cum ar fi cele ale nasterii lui Huitzilopochtli si inceputul Razboiului Sfant. Potrivit mitului nasterii zeului razboiului, se spune ca zeita Pamantului si a fertilitatii, Coatlicue, ar fi ramas insarcinata datorita unei pene care i-a intrat in pantec in vreme ce matura, lucru care i-a infuriat din cale-afara pe copiii ei care au pus la cale o revolta impotriva mamei lor.
Astfel, 400 de luptatori din sudul Mexicului impreuna cu zeita Coyolxauhqui, fiica zeitei Pamantului si a fertilitatii, au pornit spre muntele Coatepec, unde se afla Coatlicue, pentru a o ucide. Numai ca din pantecele zeitei Coatlicue a iesit Huitzilopochtli, zeul Soarelui si al razboiului, care si-a ucis sora, transformand-o in Luna. Legenda mai spune ca in timpul calatoriei facute de luptatorii din sud, cea dintre Aztlan si lacul Texcoco din valea Mexicului unde au si fondat un oras, razboinicii din nord, pe nume Mimixcoas, au coborat din ceruri. "Ambele mituri", spune Raul Barrera, "includ conceptul de razboi al stelelor in care zeul Soarelui si al Razboiului, Huitzilopochtli, ii invinge pe cei 400 de razbonici veniti din sud si pe Coyolxauhqui, lupta in urma careia au aparut stelele si Luna".
Arheologii au descoperit pe lespezile sculptate si alte imagini, cum ar fi cea a unei sageti cu fum de-a lungul extremitatilor (?), a unui razboinic cu o arma si un scut si cea a unui prizonier aflat in genunchi, cu mainile legate la spate. GEORGE CUSNARENCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu