Un asasinat cat un imperiu
O crima unica in istoria Antichitatii, cand saizeci de senatori comploteaza si il ucid pe liderul statului, s-a petrecut in anul 44 i.Ch., victima fiind Iulius Caesar. Devenit dictator intr-o republica, acest stralucit conducator militar a fost eliminat pentru a salva democratia romana, dar efectele au fost contrare. Asasinatul a fost punctul de pornire spre dictatura absoluta si spre starea de dezordine incontrolabila, care a dus in cele din urma la disparitia Imperiului Roman de Apus.
Testamentul surpriza al lui Caesar
Europa este o "comoară pe care am moştenit-o"
Robotul ADN ar putea ucide celulele canceroase
SARS a fost o boală relativ rară; la sfârșitul epidemiei, în iunie 2003
In termenii de azi, am putea spune ca moartea violenta a lui Caesar a fost cauzata de cresterea intolerabila a cultului personalitatii si a tendintelor sale dictatoriale. Conflictul deschis cu Senatul a debutat cu trecerea Rubiconului ("Zarurile au fost aruncate", cu varianta "Sa vorbeasca zarurile") si disputa mortala dintre Caesar si adversarul Pompei (pe care l-a urmarit pana in Egipt). Era anul 50 i.Ch. si popularitatea lui Gaius Iulius Caesar crestea alarmant. Sub presiunea evenimentelor, Senatul il alege mai intai "dictator pentru un an", apoi "dictator pentru 10 ani", apoi "Dictator pe viata". Elogiile la adresa sa nu mai conteneau. A primit si titlul de "Pater Patriae" (Parintele tarii) si, contrar cutumelor republicane, s-au batut monede cu chipul sau. La intalnirile populare, lumea il striga "Rex" (Regele), iar marele sau prieten, Marc Antoniu, ii ofera coroana de lauri, pe care Caesar o refuza, facand pe principialul...
In aceste circumstante sufocante pentru opozitia din Senat, un grup condus de Brutus Marcus Iunius si Gaius Cassius se autointituleaza "Eliberatorii" si formeaza o conspiratie cu scopul de a-l elimina. Din toate variantele de suprimare, a fost ales atacul cu cutite din Senat (armele ascunse sub toga). A fost fixata ziua de 15 martie ("Idele"; acest termen indica mijlocul lunilor martie, mai, iulie si octombrie si data de 13 a celorlalte luni). Locul crimei a fost Teatrul lui Pompei. Calpurnia, sotia sa, si-a visat sotul plin de sange. Doctorii carora le-a povestit visul i-au spus sa nu se duca. Si totusi, dupa ce Caesar a intrat in sala, un senator i-a smuls tunica, altul l-a ranit usor la umar, apoi cel putin 23 de lovituri de cutit l-au doborat la pamant. Brutus a fugit la Capitoliu si a anuntat: "Popor roman, suntem din nou liberi!" De frica unui macel, oamenii s-au ascuns in case. Nici urma de bucurie. Abia dupa trei ore Caesar a fost vazut de medici. Prea tarziu. Contrar asteptarilor, la Roma era liniste. Asa si-au permis senatorii va voteze amnistia ucigasilor. Dar la funeralii, Marc Antonius face un gest exceptional: dezbraca victima si arata poporului ranile, precizand si cine le-a facut. Apoi citeste testamentul. Lider devine fiul adoptiv Octavianus, iar daca si acesta moare, conducerea va fi preluata de... Brutus, marele tradator! Totodata, toata averea este lasata poporului Romei. Abia atunci multimea s-a infuriat si i-a alungat pe conspiratori din Cetate. Iulius Caesar nu strangea averi pentru familia sa, lucru pe care un dictator nu-l face.
Urmari dezastruoase
Lectia pentru istorie: o lovitura de palat are consecinte imprevizibile. Ucis pentru a salva republica, Caesar lasa in urma haosul. Marc Antoniu si Octavianus declanseaza un nou razboi civil. Fiul adoptiv castiga si este declarat Augustus Caesar in 27 i.Ch. Era decesul Republicii Romane si debutul dictaturii absolute. Pana la disparitia Imperiului Roman de Apus (476 d.Ch.), asasinatele politice aproape ca au devenit o banalitate, iar succesiunea dictatorilor era aiuritoare (si trei intr-un an). Caesar a fost sacrificat inutil.
PAUL IOAN
Vezi Sursa Info AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu