sâmbătă, 30 iunie 2012

Ceasul Cosmic - Ciclul Uranian

CEASUL COSMIC  ŞI VÂRSTELE OMULUI

Există timpuri cosmice şi timpuri umane. Tema astrală a fiecărei persoane trebuie privită ca un ceas ce indică etapele destinului acesteia. Mersul planetelor grele ne împarte viaţa în etape de care trebuie să ţinem cont. Destinul uman reprezintă o sumă de etape în care individul evoluează şi îşi depăşeşte limitele. Am să mă opresc în acest articol la cifra magică şapte. Uranus este a şaptea planetă de la Soare şi în astrologie este corelată cu evoluţia conştiinţei umane. Mersul planetei Uranus prin semnele zodiacale are o periodicitate de 7 ani: atât îi trebuie să parcurgă o zodie, sau 30 de grade longitudine. Şapte ani îi trebuie corpului nostru să îşi reîmprospăteze toate celulele componente! Coincidenţă? Corelaţie? Planeta Uranus face un tur complet al cerului, revenind acolo de unde a plecat, într-o perioada de 12x7=84 ani. Cam aceasta era şi speranţa de viaţă a oamenilor în timpurile mai puţin agitate. Înţelepciunea unor oameni mai de mult, cine ştie cât de mult, a stabilit că un copil este copt să meargă la şcoală la şapte ani. Oare ce face un om din şapte în şapte ani? Cum se împarte tipul de activităţi, de aspiraţii, de motivaţii legate de această perioadă? Să privim puţin schematic lucrurile!

La 7 ani copilul merge la şcoală. Uranus în tranzit parcurge aproximativ primele 30 grade din horoscopul nativului. Este ca un fel de casa I astrală raportată la Uranus şi la individul respectiv. În primii şapte ani, personalitatea copilului se cristalizează, se formează. Este perioada formativă, când spiritul acumulează tot ce este nou şi când experienţele noi sunt provocatoare.

Urmează a doua perioadă de şapte ani (7-14 ani), corespunzătoare casei a II-a astrale, etapa acumulativă, materială, legată de lucrurile palpabile, concrete, în care individul acumulează şi îşi realizează o primă scară de valori. La 14 ani, un copil termină şcoala primară, dă capacitatea, intră în adolescenţă. La această vârstă şi organismul este format în mare, glandele endocrine sunt toate în plină funcţiune, se întrevăd formele fizice ale viitorului adult. Adolescentul a acumulat şi fizic, şi moral, tot ce era important din familie şi din mediul înconjurător şi se pregăteşte nerăbdător să intre într-o altă etapă a vieţii.

A treia etapă a vieţii (14-21 ani), cea legată de comunicare, este corespunzătoare unei case a III-a astrale - etapa cognitivă. Nativul este dornic să îşi împărtăşească visele şi aspiraţiile cu cei apropiaţi, cei din anturaj. Este vremea confidenţelor, a prieteniilor, mulţi scriu versuri acum, chiar dacă nu vor ajunge scriitori. Tot acum este perioada în care se formează cultura, în care adolescentul are timp de citit. Sunt anii de liceu în care se definitivează cultura generală şi anii de facultate în care se definitivează profesiunea nativului.

Casa a IV-a astrală, cea a familiei, găseşte individul, în mod normal, în etapa de căutare a stabilirii identităţii unei familii proprii, de întemeiere a unui nou cămin, a unei căsătorii şi eventual apariţia primilor copii (21-28 ani). Este perioada maturităţii, în care nativul îşi stabileşte fundamentele pentru următoarele perioade ale vieţii. Am putea-o numi generic perioada familială.

Dacă nu au apărut primii copii în etapa anterioară, în perioada creativă (28-35 ani), orice persoană trebuie să se gândească serios la creaţie, la menirea sa pe acest pământ. Când Uranus parcurge aceste 30 de grade, corespunzătoare cu casa a V-a astrală, predispune pentru creativitate maximă, fizică şi intelectuală. Până la vârsta de 35 ani orice persoana îşi termină studiile (dacă intervine şi un doctorat) şi în principiu are şi copiii. Dacă nu a realizat aceste lucruri până la acea vârstă, atunci poate spune că a pierdut un tren, deoarece se poate considera bătrân ca să le realizeze mai târziu.

Perioada a VI-a (35-42 ani) am putea-o numi perioada lucrativă: acum nativul are puterea de muncă cea mai mare, ca o încununare a perioadei creative. Acum se pun în practică, cu mai multa maturitate, ideile şi proiectele din perioada creativă. Acum se câştigă prestigiul profesional, iar puterea de muncă este maximă.

Perioada a VII-a (42-49 ani) este o perioadă contractuală, nu atât din punct de vedere a apariţiei unor noi contracte, dar mai ales din culegerea roadelor rezultate din contractele sociale, familiale, profesionale, încheiate în etapele anterioare. Este epoca de vârf a urcuşului uman, a maturităţii. Acum poţi ajunge în vârful piramidei, şi social, şi ca maturitate de gândire şi experienţă. Dacă înainte tu căutai asocieri şi contracte, acum te pot căuta alţii să încheie contracte cu tine. Acum poţi deveni şef, dacă nu s-a întâmplat acest lucru anterior. Oricum este o vârstă la care orice persoană îşi câştigă un anumit statut social şi profesional în raport cu ceilalţi din anturajul său.

Cu perioada a VIII-a a vieţii (49-56 ani) putem spune că intrăm pe panta descendentă din punct de vedere fizic: intervine îmbătrânirea, sunt anii critici atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Profesional, nativul este realizat şi acum poate spune că se află în perioada analitică, contemplativă, în care nu mai are forţa creatoare din anii tinereţii, dar are o putere de analiză mai profundă. Începe o nouă etapă a vieţii, începe panta descendentă.

Perioada a IX-a (56-63 ani) poate fi privită ca o perioadă ideatică: acum nativul are mai multă înţelepciune şi este gata să dea sfaturi. Acum pot apărea însă şi primele crize psihologice: nativul începe să întrevadă panta descendentă a vieţii şi procesul de îmbătrânire. Aceştia sunt anii când de obicei survine ieşirea la pensie.

Perioada socială (63-70 ani) legată de casa a X-a astrală este mai degrabă o perioadă de reorientare socială, de reorganizare a vieţii în vârsta a treia. Nativul este pensionar, societatea i-a recunoscut meritele şi acum culege roadele activităţii sale, dar nu mai poate fi o perioadă activă, deci nativul îşi reorganizează viaţa - tocmai în acest aspect intervine cel mai puternic rolul distructiv şi de răsturnare de situaţii pe care îl are Uranus. Dacă un Soare sau un Jupiter în casa a X-a dau o culme, Uranus arată individului şi reversul medaliei. Câţi nu au experimentat situaţia în care, odată ieşiţi la pensie, nu îi mai recunoaşte nimeni, chiar dacă au fost şefi sau au fost într-o situaţie socială şi profesională înaltă!

Perioadă relaţională începe cel mai adesea cu 70 de ani. Este vârsta senectuţii, în care nativul depinde de rude: fie sunt bunicii care văd de nepoţi, fie sunt bătrânii, neputincioşi fizic sau material, care trebuie ajutaţi de copii.

Ultima perioada (77-84 ani) este o perioada de regresie şi de retragere în solitudinea căminului, a fotoliului de repaos sau a patului de suferind, în care se întrevăd frisoanele morţii.

Pe parcursul acestor etape individul trebuie să facă faţă unor solicitări ce sunt date de tranzitele celorlalte planete, şi m-aş opri în special la Saturn. Aproximativ tot din şapte în şapte ani, Saturn în tranzit intră în aspect cu Saturn natal. De aceea, poate, la vârstele menţionate anterior orice om trece prin perioade oarecum critice. Saturn îi impune să îşi cunoască propriile limite, dar în acelaşi timp Uranus imprimă un imbold spre surmontarea acestor limite şi limitări. Am putea spune că Uranus accentuează la om latura luciferică, de revoltă, de schimbare şi de apetit pentru cunoaştere.

Am prezentat o etapizare generală a vieţii omului legată de tranzitele lui Uranus, dar este de netăgăduit faptul că orice persoană va experimenta strict individualizat toate aceste aspecte, în funcţie şi de poziţia planetei în case şi în semne, în harta sa natală. Dacă ţinem cont că aceste case natale nu sunt egale, un nativ anume va putea experimenta mai multe subetape în acele etape de şapte ani.

Bineînţeles, într-o analiză trebuie ţinut cont de toate aspectele şi de toate planetele, dar nu a fost obiectul acestui articol. M-am oprit în acest articol la Uranus, dar sunt binecunoscute corespondenţe astrologice majore cu vârstele omului, corespondenţe pe care Alexander Ruperti le numeşte cicluri ale devenirii şi le reproduc mai jos:

7 ani - Cuadratura lui Saturn natal cu cel în tranzit
12 ani - Prima revenire a lui Jupiter la poziţia sa natală
14 ani - Opoziţia Saturn tranzit cu Saturn natal
19 ani - Debutul unui nou ciclu al nodurilor lunare
21 ani - Cuadratura Saturn tranzit cu poziţia sa natală
24 ani - Se încheie al doilea ciclu jupiterian
27 ani - Revenirea Lunii în progresie pe poziţia sa natală (se încheie primul ciclu lunar)
28 ani - Uranus trigon cu Uranus natal
- Inversiunea nodurilor lunare
29,5 ani - Întoarcerea lui Saturn la poziţia natală
30 ani - Repetarea aspectului natal Soare-Lună în progresie.
- Opoziţia lui Jupiter cu Jupiter natal
36 ani - Cuadratura Saturn tranzit cu poziţia sa natală
- Al 3-lea ciclu jupiterian se încheie
38 ani - Începe un nou ciclu al nodurilor lunare
42 ani - Opoziţia lui Uranus tranzit cu Uranus natal
- Cuadratura lui Neptun tranzit cu Neptun natal
- Opoziţia lui Jupiter cu Jupiter natal
44 ani - Opoziţia lui Saturn cu Saturn natal
47 ani - Inversiunea nodurilor lunare
48 ani - A 4-a întoarcere a lui Jupiter la poziţia sa natală
51 ani - Cuadratura Saturn tranzit cu poziţia sa natală
55 ani - Începe al treilea ciclu lunar
56 ani - Trigon Uranus cu Uranus natal
- Începe al 4-lea ciclu al nodurilor lunare
59-60 ani - A doua întoarcere a lui Saturn la poziţia sa natală
- A cincea întoarcere a lui Jupiter la poziţia sa natală
- Cuadratura Pluton cu poziţia natală
- A doua repetare a aspectului natal Soare-Lună în cel progresat
63 ani - Cuadratura Uranus cu Uranus natal
65 ani - Inversiunea nodurilor lunare
66 ani - Cuadratura Saturn tranzit cu poziţia sa natală
72 ani - Cea de a şasea întoarcere a lui Jupiter la poziţia sa natală
75 ani - Începe al 5-lea ciclu al nodurilor lunare
- A treia opoziţie a lui Saturn cu poziţia sa natală
80 ani - Cuadratura Saturn tranzit cu poziţia sa natală
82-83 ani - Începe al treilea ciclu lunar
84 ani - Un ciclu uranian complet
- A şaptea revenire a lui Jupiter pe poziţia sa natală
- Inversiunea nodurilor lunare

În încheiere, doresc să amintesc faptul că Dane Rudhyar consideră ciclul uranian ca fiind prin excelenţă un ciclu al schimbărilor şi transmutărilor, în care fiinţa umană poate evolua de la un ciclu saturnian la altul. Acest autor împarte viaţa omului în cicluri de 28 de ani, deci câte patru etape din cele expuse de mine, fiind mai atent pe ciclul saturnian.

de Cristiana Dumitrache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu